Lepek || Zlo, nebo promyšlený marketing?

Každý den útočí na naše zdraví, tiše a neustále ničí náš organismus a do těla si ho paradoxně vpravujeme vědomě a dobrovolně. O čem je řeč? O lepku. Nenápadném viníku celiakie, nemoci, jejíž výskyt v posledních letech strmě stoupá. Jenže… opravdu je lepek takové zlo, jak nám ho dnešní doba prezentuje? Nebo se jedná jen o skvěle promyšlený marketing?

Elite Bloggers – Content Marketing

Jak jistě víte, o zdravé stravování se zajímám už nějaký ten pátek. A troufám si říct, že toho za tu dobu už vím celkem dost. Když mi ale před nějakou dobou přišla nabídka dozvědět se trochu víc i o lepku, jehož negativní účinky na mě teď křičí takřka ze všech stran, byla to pro mě skvělá příležitost rozšířit si obzory a předat vám zase něco nového. Aby bylo jasno, nejsem zastáncem žádných zázračných pseudo diet a trend gluten-free není výjimkou. Nicméně, i proto jsem se v rámci kampaně Květen měsíc bez lepku rozhodla tohle téma prozkoumat víc do hloubky a informovat o mýtech spojených s bezlepkovou dietou i vás.

Než se však  vrhnu na samotná onemocnění, bylo by fajn definovat si, co to ten lepek vlastně je:

Lepek je bílkovina obsažená v různých druzích obilovin, jako je pšenice, žito, ječměn a špalda. Lepek díky svým vlastnostem zajišťuje pružnost těsta a nadýchanost pečiva, působí jako pomyslné lepidlo, které udržuje jednotlivé složky pohromadě.

A jak je to s jeho škodlivostí?

Lepek člověku, kterému byla diagnostikována celiakie, poškozuje tenké střevo a to pak nedokáže správně vstřebávat všechny potřebné živiny. Organismu proto chybí spousta důležitých látek a nemůže fungovat zdaleka tak, jako tělo zdravého člověka, na což se mohou nabalovat další vážné zdravotní komplikace. U dětí se pak celiakie projevuje opožděným růstem.

„V České republice trpí dle odhadů celiakií 1 ze 100 obyvatel, i když rozpoznaných forem je prozatím méně. Na vině jsou často přehlédnuté příznaky této nemoci. Vzhledem k riziku závažných komplikací je nutné se pokusit tento stav změnit.“ říká doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD, primář interního oddělení, gastroenterolog z Thomayerovy nemocnice v Praze.

Tahle nemoc-chameleon, jak se celiakii přezdívá, nám často uniká mezi prsty i proto, že se projevuje u každého rozdílně a v některých případech dokonce probíhá i zcela bez vnějších projevů. Důležité je nepodceňovat sebemenší příznaky, kterých může být až 200, a naslouchat svému tělu.

Nicméně, abych to uvedla na pravou míru, pořád je tu fakt, že celiakií trpí jen jeden ze sta. Pokud jste tedy také podlehli gluten-free trendu a sami jste si naordinovali bezlepkovou dietu, (moc vás prosím!) nechte toho. Pokud totiž ze svého jídelníčku vyřadíte lepek ještě před diagnózou, je velká pravděpodobnost, že se vůbec nezjistí, zda intoleranci máte, nebo ne.

Jak zjistíte, že vám lepek škodí?

A teď ta vůbec nejdůležitější část. Pokud máte pocit, že váš organismus přece jenom vykazuje nějaké odchylky, které se u zdravého člověka nevyskytují, nemusíte hned běžet k lékaři. Pro začátek se můžete podívat na web www.zitbezlepku.cz a zkusit si vlastní orientační test, který vám napoví, do jaké míry jste ohroženi lepkem. Navíc se zde můžete přihlásit k bezplatné konzultaci s odborníkem na výživu, který vám zodpoví všechny vaše otázky.

A co pak?

Jestli vám odborníci celiakii doopravdy potvrdí, nemusíte zoufat. V dnešní době seženete nespočet kvalitních bezlepkových potravin, v restauracích a kavárnách už často najdete alespoň nějaká jídla, které nesou označení gluten-free, a skvělou inspiraci na bezlepková jídla najdete například na blogu Monči, která je krásným příkladem toho, že život bez lepku může být stejně sladký jako ten s ním.

No a pokud je nesnášenlivost lepku jen ve vaší hlavě, jediným řešením je zdravý rozum. Je jasné, že pokud se budete od rána do večera ládovat bílými rohlíky, knedlíky, moukou zahušťovanými omáčkami a bůhvíčím ještě, vašemu tělu to rozhodně neprospěje. Zkuste proto omezit pšenici a nakupovat kvalitní potraviny, které vám dodají dostatek živin a látek potřebných ke správnému fungování organismu. Na tohle téma jsem vám už ve spolupráci s nutričními terapeutkami sepsala několik článků v rubrice Ne Hladu, takže pokud by vás téma zdravého stravování zajímalo, můžete se podívat i tam.

A co na trend gluten-free říkáte vy? Máte zkušenosti s bezlepkovou dietou?

Veronika ♥

14 Comments

  1. Barbora
    17.4.2018 / 9:40

    Krásně napsáno!
    Jen je těžko uvěřitelné to číslo; 1 ze 100, protože jen v blízké rodině mám 2 celiaky, ve vzdálené kolem tří a pak i mí přátelé. To už si člověk pomalu není jistý správností výzkumu 😀
    Děkuji za nové informace a za příjemnný článek, Verunko! 🙂

    • 17.4.2018 / 15:15

      Barunko, moc děkuju! Já to mám zase úplně naopak, nemám ve svém okolí nikoho, kdo by celiakií trpěl:) Ale díky tomu, že v tom má často prsty genetika, je to celkem logické:)

  2. Barbora Sloupová
    17.4.2018 / 14:44

    Veru, asi se budu opakovat, ale jestli bych měla vyjmenovat několik blogů, které mi opravdu dávají smysl, tak jako první bych si vzpomněla na ten tvůj. Mix obsahů z jiných soudků, sama se něco dozvím, občas si s Tebou zafilozofuju a nikdy mě nepřepadne pocit, že jsem přečtením nebo listováním v tvých fotkách ztratila svůj čas. Naopak, vždy se těším, až se šálkem kávy otevřu další newsletter ze schránky.
    Jen tak dál!

    • 17.4.2018 / 15:16

      Baru, děkuju! Ani nevíš, jakou mi takové komentáře vždycky udělají radost! Díky tomu mám pocit, že má práce má opravdu smysl:))

  3. 17.4.2018 / 15:57

    Moc zajimavy clanek. Uz nejakou dobu premyslim, prestat jist lepek, protoze mam vyrazku na stehnach a rukach, ktera vypada jako husi kuze. Tak jsem si to vygooglovala a precetla si, ze to pry muze byt i prave z lepku… To sice nema zas az tolik spolecnyho s tvym clankem, ale je zajimave precist si nazor ostatnich… Kazdopadne diky!
    Sandra

  4. 17.4.2018 / 22:28

    Je zajímavé, jak se v jednu chvíli dostane nějaká potravina na černou listinu a kdo jí konzumuje, děla to špatně. Ať je to cukr či lepek. Osobně si myslím, ze bychom měli poslouchat své tělo a dávat mu to, co potřebuje. Já sama sw snažím omezit bílou mouku a nahradit ji jinou, medem zase nahrazuju cukr, ale co si budeme povídat, někdy do sebe škodlivé látky dostáváme a sami ani nevíme jak.. myslím, ze i zde platí všeho s mírou 🙂
    Jinak tvůj blog je jeden z malá, který doopravdy čtu a nemůžu se vždycky dočkat dalšího článku :))

    • 18.4.2018 / 8:58

      Tak u bílého cukru to chápu, je naprosto zbytečné ho konzumovat, když je tolik zdravých alternativ, ale lepek je jen jeden:) A přesně jak říkáš, je potřeba poslouchat své tělo, to je základ:)

  5. 17.4.2018 / 22:38

    Bezlepková dieta je blbost! Pokud není z výše popsaných zdravotních důvodů. Bezlepkové produkty jsou nejen předražené, ale často obsahují víc kalorií než ty varianty s lepkem. 🙂 a kromě toho má dotyčný tendenci víc jíst, protože v nich chybějí látky dodávající pocit sytosti!

    • 18.4.2018 / 8:59

      To naprosto souhlasím:) Lidé si bohužel myslí, že když je koláč bezlepkový, tak je zároveň i dietní a zdravý… Realita je ale bohužel trochu jinde:)

  6. Ali cajazpalaca
    18.4.2018 / 8:10

    Viacero odborníkov varuje že ak človek nemá problémy a netrpí celiakiou je zbytočné a dokonca nesprávne lepok vylúčiť. Múka v sebe obsahuje aj vitamíny a minerály dôležité pre telo a potom tieto zložky chýbajú. Samozrejme všetko s mierou a desať rožkov denne tiež nie je zdravé. Občasná dieta bez lepku nezaškodí. My osobne sme začali kvaskovat a musím povedať že sa cítime lepšie ale úplne bez múky … Áno keď som držala protikvasinkovu diétu. Ale inak sa mi to zdá zbytočné.

    • 18.4.2018 / 9:02

      Ali, souhlasím:) Podle mě je zkrátka důležité jíst kvalitní potraviny, ne vinit lepek. Bílá mouka je zbytečná, celozrnná nám naopak dodá spoustu potřebných živin:)

  7. 18.4.2018 / 16:40

    Ano, mám, především kvůli lymftickému systému. Nicméně v životě v zahraničí se mi dodržovala hůře – především pak v Záhřebu. U mě tedy spíš volím zlatou střední cestu – preferuji žito, glutenfrei, ale vím, že když si dám pečivo aj., není to konec světa a z provozu mě to nevyřadí.

  8. Anonym
    18.4.2018 / 20:21

    Veru moc se mi líbí kam tvůj blog směřuje. Musím uznat, že dříve jsem se nad některými tvými články týkající se stravy pořádně rozčilovala ale poslední dobou je to opravdu hezké, krásně zpracované a srozumitelně podané i lidem, kteří se v tom nepohybují. A jsem ráda, že patříš mezi influencery, kteří nešíří blbosti, protože když holka přestane jíst lepek “protože o tom psala její oblíbená bloggerka”, tak to se potom my nutriční mlátíme hlavou do zdi.
    Takže za mě skvělý!!

    • 19.4.2018 / 9:24

      Moc děkuju, opravdu si takové zpětné vazby vážím:) Mohu se jen zaptat, jaké články, nebo témate tě dřív rozčilovala? Nikdy jsem se nesnažila někoho přesvědčovat o něčem, čemu bych nevěřila…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Přejít k navigační liště

Copak hledáte?