Jaká je Cesta k opravdovému jídlu?

Jak zdravě zhubnout? Proč počítat kalorie? Musíme při hubnutí hladovět? Jakým chybám se vyvarovat? A proč bychom se měli zajímat o to, kolik má jídlo sacharidů, tuků a bílkovin?

Často se mě ptáte na můj jídelníček a na tipy, jak zhubnout. A já každému z vás odpovídám to samé. Nevím. Nevím nic o vašem zdravotním stavu ani životním stylu. Nejsem doktor, abych vám mohla doporučovat, co jíst a co ne. Každé tělo funguje jinak a po čem jeden hubne, druhý přibírá. Kdybyste začali jíst podle mě a vaše tělo spaluje normálně, brzy si můžete ublížit. Nechtějte po mně prosím, abych to měla na svědomí. Jezte opravdové jídlo a vyhýbejte se prázdným kaloriím, které vašemu tělu nic nedávají. Hlídejte si, abyste měli dostatek kvalitních sacharidů, bílkovin a zdravých tuků. Hýbejte se, ale nepřehánjte to. Jezte hodně zeleniny a potravin bohatých na vlákninu. A v neposlední řadě, pokud chcete doopravdy zhubnout, vzdělávejte se v tom, jak funguje naše tělo.

Až donedávna jsem vám všem doporučovala, abyste místo držení nesmyslných diet zašli na konzultaci k nutričnímu terapeutovi, protože vím, jak moc mi to tehdá otevřelo oči. A doporučuju vám to pořád. Nicméně, je mi jasné, že to není úplně levná záležitost, a tak mám velkou radost, že vás můžu od teď odkazovat na další, dostupnější zdroj informací. Je jím skvělá kniha Cesta k opravdovému jídlu, kterou před pár týdny vydala Evička, úžasná žena, kuchařka a moje blogerská kolegyňka, ve spolupráci s výživovou poradkyní Markét Gajdošovou. Hned na křtu, který proběhl začátkem října v karlínském bistru Etapa, mi bylo jasné, že vám o knížce musím povědět. A tak jsem Evičku trochu vyzpovídala a v následujících řádcích vám přiblížím, jak tenhle unikátní průvodce zdravým životním stylem vznikal a co všechno v knize můžete najít.

Evičko, před pár týdny jsi společně s výživovou poradkyní Markét Gajdošovou vydala knihu Cesta k opravdovému jídlu. Můžeš stručně popsat, co v knize najdeme?

Naším velkým přáním bylo, aby se knížka stala takovým teoreticko-praktickým průvodcem zdravým životním stylem. Chtěly jsme hravou formou propojit potěšení z jídla s informacemi o zdravé stravě tak, aby si z toho každý čtenář odnesl něco užitečného pro sebe a mohl se stát pánem svého jídelníčku.

Kuchařka obsahuje pět kapitol s recepty – snídaně, svačiny, hlavní jídla, dezerty a naše oblíbená jídla do krabiček. Každý recept obsahuje informaci o kalorické hodnotě a makroživinách na jednu porci.

Kapitoly s recepty jsou proložené články, kde se čtenáři dozví o obecných základech výživy, makroživinách, mikroživinách, pitném režimu, jak jíst před sportem a po něm, o nejznámějších výživových směrech, jak číst etikety. Nechybí ani odpovědi na nejčastější kontroverzní témata a motivace k hubnutí.

Co tě vedlo k tomu knihu napsat?

Vždy jsem chtěla jídlem inspirovat ostatní lidi, proto jsem založila blog Moje barevná kuchyně. Baví mě rychlá a zdravá jídla, které zvládne uvařit každý. Touha přenést recepty z blogu do knižní podoby ve mně dřímala už delší dobu, ale stále jsem neměla koncept pro knihu, ze kterého bych byla nadšená.

Láska k jídlu mě dala dohromady s Markétou. Vše se odehrálo asi před rokem na jednom obědě pořádaném u dcery Lucie, kam jsem byla s Markétou pozvaná. Velmi ráda si o jídle povídám a zároveň jsem v tu dobu sama řešila problémy s trávením, které jsem přisuzovala věku. Chtěla jsem s Markét probrat svůj jídelníček, případně poradit, co dělám špatně, jestli jím dost, nebo naopak málo. Při našem horlivém povídání o jídle vznikl nápad pustit se do společného projektu, propojit to, co každou z nás baví nejvíc. Napsat kuchařku plnou informací o zdravém životním stylu doplněnou nutričně vyváženými jídly s fotkami. Nápad nás okamžitě pohltil a začal se nám v hlavě rodit koncept, jak by měla naše společná kniha vypadat. Nejlepší z té praktické části práce na kuchařce bylo to, že jsem všechna jídla vařila, ochutnávala, jedla a mohu potvrdit, že mi pomohla i po zdravotní stránce. Jsem ráda, že předáváme dál něco, za čím si obě stojíme – dlouhodobě udržitelný životní styl.

V čem se knížka liší od všech dalších zdravých kuchařek a zaručených návodů, jak zhubnout?

Knížka není o dietě, je o vyváženém jídle připraveném ze základních surovin a dostatku živin. Je o komplexním přístupu k fyzickému a psychickému zdraví.

A co pro tebe osobně znamená zdravý životní styl a pojem opravdové jídlo?

Miluju pestré kvalitní suroviny a vaření z nich. Vyhýbám se průmyslově zpracovaným potravinám a přeslazeným nápojům. Jako velké štěstí považuji to, že mě od malička baví sport. Nevnímám ho jako prostředek k hubnutí, ale k dosažení spokojenosti a radosti ze života. Kvalitní strava, pohyb a spokojená mysl jsou pro mě definicí zdravého životního stylu.

Prozradíš nám, jaké potraviny ti doma nikdy nechybí?

Stále nakupuji zeleninu, ovoce, kvalitní mléčné výrobky, maso, celozrnné potraviny, luštěniny a bylinky. Stačí od každého trochu a jsem spokojená.

Držela jsi někdy diety? Jaký to mělo výsledek?

Měla jsem období, kdy jsem si myslela, že špatně trávím určité druhy potravin. Z toho důvodu jsem zkoušela různé výživový směry. Zkoušela jsem omezovat přílohy, mléčné výrobky, lepek, maso. Po určitou dobu jsem se vždy cítila dobře, ale nikdy jsem to nevydržela déle jak pár týdnů. Zjistila jsem, že nemám alergii, ani intoleranci na žádné druhy potravin, a začala jsem opět zařazovat do svého jídelníčku pestrou stravu.

Jaké jsou podle tebe nejčastější chyby, které lidé při hubnutí dělají?

Sama se setkávám s názorem žen, které hodnotí jinou ženu slovy: „Ty jsi zhubla! Ty nejíš!“. Řekla bych, že mnoho lidí při touze zhubnout bohužel hladoví, což je velká chyba, kterou se v knize snažíme vyvrátit.

Proč bychom se měli zajímat o to, kolik má jídlo sacharidů, tuků, bílkovin a kalorií?

Dříve jsem obsah makroživin moc nezkoumala, ale teď si dávám pozor, abych své jídlo na talíři hezky nutričně vyvážila. Pokud tělo vyživíme optimálním způsobem, vrátí nám to zpátky ve všech ohledech našeho života. Pokud přestaneme bojovat se svým tělem, uděláme pro sebe to nejlepší, co můžeme.

A na závěr, jaký je tvůj nejoblíbenější recept z knížky?

Mám jich mnoho oblíbených, asi všechny:) Ale kdybych měla uvést jeden, podle kterého si vařím nejčastěji, budou to pestré tagliatelle. Recept obsahuje celozrnné tagliatelle, kuřecí maso, spoustu zeleniny a parmezán. Z dezertů to budou mrkváčky – nepečené cukroví, které chuťově připomíná mrkvový dort.

Doufám, že vás tenhle článek inspiroval a moc děkuju Evičce a Markét za to, že stvořily něco tak krásného, jako Cesta k opravdovému jídlu je. Už dlouho se vám tu snažím ukazovat, že nesmyslné diety, detoxy a univerzální návody na hubnutí nikam nevedou, a pevně věřím, že každý z nás může najít dlouhodobě udržitelný životní styl, který ho nebude omezovat a ve kterém se bude cítit dobře. Jen je potřeba vědět, jak na to. A přečtení této knížky může být prvním krokem.

Kdybyste měli jakékoliv další otázky týkající se zdravého hubnutí, napište mi je do komentářů nebo do zpráv na Instagramu @veronikatazlerova. Pokud to bude v mých silách, moc ráda vám na ně odpovím.

Veronika ♥

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Přejít k navigační liště

Copak hledáte?